Omsorgsfulla målare i Stockholm

Hantverkshuset Östermalm AB är ett mindre familjeföretag som utgörs av sju skickliga och hantverkskunniga målare med lång erfarenhet både inom och utanför företaget. Vi utför traditionellt måleri både inom- och utomhus, samt självklart tapetsering. Vi erbjuder även dekorationsmålning, något som kan skapa en mycket genomarbetad känsla med personliga och tidsenliga detaljer inte minst i stadens vackra gamla trapphus, men även inne i din bostad. 

Vår kompetens är bred, och vi välkomnar allt från små och mellanstora måleriarbeten till totalentreprenader av hela hus och lägenheter. Vi samarbetar med de absolut bästa i branschen för att kunna erbjuda våra kunder en sammanhållen och smidig resa från start till mål, alltid med önskat resultat och till rimliga priser. Kontakta oss via formuläret här på sidan!

Vi är specialister på sekelskifte!

Alla typer av projekt är intressanta för oss på Hantverkshuset, men vi råkar vara lite extra kunniga inom området sekelskiftesestetik och dess utförande. Bevarande av och värnande om arkitektur och detaljer från förr är något vi sätter mycket högt, så hör gärna av dig om din bostad är av äldre karaktär och du går i renoveringstankar. Vi kan garanterat hjälpa dig.

Linoljemålning

En annan sak som utmärker oss är vår goda kunskap om målning med linoljefärg. Linoljefärgen är en av de äldsta färgtyperna, den har används genom historien så långt som 500 år bakåt i tiden. Den ger ett levande och vackert intryck på många olika ytor (trä, plåt, järn, puts, tapet, gips, lera, tegel), och för ytor utomhus är den särskilt lämplig eftersom den tränger in i underlaget och på så vis skyddar den mot vatten och föroreningar. Att arbeta med linoljefärg är egentligen inte svårare än med vanlig färg, men den kräver ett annat handlag och god förståelse för hur den fungerar. Om du vill ha något målat med linoljefärg har du alltså hittat rätt! 

Dekorationsmålning

Dekorationsmålning är ett vackert och ståndsmässigt sätt att försköna eller restaurera till exempel ett äldre trapphus. Dekorationsmålning förekommer i såväl riktigt gamla hus som funkisbyggnader och ännu modernare arkitektur, och det kräver mycket hantverkskunnande. Vi utför dekorationsmålning med stor detaljrikedom och tidsenlig design i form av till exempel ådring eller marmorering som kan passa med husets byggnadsår och stämma överens med den tidens tekniker.

Måla eller Tapetsera?

Tapeter

Att tapetsera sitt hems väggar är en trend som slog igenom stort i Sverige under 1900-talets första hälft. Trenden har sedan dess gått lite upp och ned, men idag är tapetsering i allra högsta grad på modet igen. En fördel med tapeter är att variationsmöjligheterna i stort sett är oändliga, ett rum kan få en väldigt personlig prägel som passar just dig. Har du kanske ett barnrum att inreda kan en tapet bidra med stimulans för barnets fantasi, och många väljer att tapetsera bara delar av ett rum för en mer diskret men säregen effekt. Till till exempel kök och badrum finns tapeter som är fukttåliga och kan torkas av vilket kan vara praktiskt om du har barn eller yviga vuxna hemma. Se gärna till att ha lite extra eller bara spara det som blir över av tapeten du väljer. En extra våd eller två kan komma väl till pass om något händer som skadar din tapet. Om du inte vill försöka dig på att tapetsera på egen hand finns vi här för att hjälpa dig med allt från smakråd till en perfekt utförd tapetsering.

Måla

Traditionellt målade väggar är fortfarande det vanligaste och kanske allra enklaste sättet att förnya ett rum. Målarfärg är vanligtvis billigare än tapeter, och om fläckar eller skador skulle uppstå med tiden är det lätt att åtgärda. Ett rum i en vit nyans kan aldrig bli riktigt fel, men precis som med tapeter är variationsmöjligheterna stora även med färg, och fler och fler väljer att tänka bortom vitt. Ett rum i en glad, mild, rogivande eller vågad färg kan göra underverk både med ditt humör och ditt hems personlighet. Vi älskar färg och kan hjälpa dig med allt från inspiration till själva målningen.

Att välja färg inomhus

Förutom att hitta rätt hantverkare är det allra viktigaste att tänka på när du ska måla inomhus att välja rätt färg och kulör. Vi hjälper dig självfallet även med detta om du känner dig osäker eller vill rådgöra kring dina funderingar, men en god idé är att utifrån en ungefärlig önskekulör skaffa hem ett litet antal provburkar och måla upp på väggen i det rum som avses. Här följer några användbara små tips:

  • Fundera på vilken tid på dygnet du oftast tillbringar i rummet. En nyans kan se väldigt olika ut beroende på rummets belysning och hur mycket dagsljus som kommer in utifrån. Titta på hur färgen ter sig under olika tider på dygnet så att du får det intryck som stämmer bäst med det du kommer att få när du lever med färgen.
  • Hur en kulör ser ut i förpackningen är en sak, hur den ser ut när den nyss har strukits på är en annan, och hur den ser ut när den har torkat är en tredje! Låt alltid färgen torka innan du gör din bedömning av den.
  • En färg kan uppfattas som ganska mycket ljusare när den är målad på en mindre yta. För att vara helt säker på att nyansen inte blir mörkare eller mer intensiv än du tänkte dig kan det vara en bra idé att välja den ljusare av nyanserna du väger mellan.

Att välja färg utomhus

I stort sett gäller samma tumregler för val av färg utomhus som inomhus. Ska du måla en hel fasad är det dock kanske ännu viktigare att det blir rätt redan från början, eftersom en fasad är en större investering både i tid och kostnad. Dessutom vill man ju inte måla om en fasad särskilt ofta, färgen du väljer ska kännas bra att leva med under en längre tid. Ta en titt på följande tips, och rådgör gärna med oss kring allt detta innan vi sätter igång!

  • Ska du måla en fasad eller något annat utomhus är det viktigt att färgen du väljer passar väl in i omgivningen. Vissa avvikelser från hus och byggnader som ligger nära inpå kan vara roligt och se både personligt och trevligt ut, men det är en balansgång som kräver lite eftertanke och omsorg.
  • Inför målning utomhus kan det vara bra att tänka på hur ett objekt ser ut under de olika årstiderna, utöver tiden på dygnet. Ett hus kan ge ett helt annat intryck mitt i vintern än det gör under grönskande högsommar eller färgsprakande höst!
  • Att välja rätt typ av färg är också viktigt. Olika sorters färger ger olika helhetsintryck och alla har sina för- och nackdelar för varierande typer av underlag. Det hjälper vi dig självfallet med!

Vad innebär Gesällbrev och Mästarbrev?

Gesällbrev

Att examineras ut som målare har ända sedan 1500-talet inbegripit att målareleven avlägger gesällprov. Gesällprovet har en teoretisk och en yrkesteknisk del. Den yrkestekniska delen av gesällprovet följer efter upp till 6.800 timmars utbildning, och man utför det hemma hos en verklig kund. Gesällbrevet är en kvalitetsgaranti, har din målare utfört gesällprov kan du vara säker på att han eller hon är väl insatt i yrket.

Mästarbrev

Ett mästarbrev är det högsta beviset som finns på yrkesskicklighet inom både måleri och andra hantverksyrken. Beviset gäller internationellt, och det garanterar dig som kund både kunnighet, erfarenhet och pålitlighet. Mästarbrevet utfärdas av Sveriges Hantverksråd och ges till de målare som uppfyller kraven.